Historia kawy

historia-kawy-blog-remex

Historia kawy

Pierwsze wzmianki o kawie pochodzą z 1573r. Ich twórcą był niemiecki botanik Leonard Rauwolf. Podróżował trzy lata po Bliskim Wschodzie towarzysząc kompanii kupieckiej założonej przez Melchiora Manlicha. Poszukiwali nowych przypraw, ziół i lekarstw które mogliby sprzedawać w swojej ojczyźnie.

Szerzej do kawy odniósł się włoski lekarz Prospera d’Alpino. W 1952 r. wyruszył w podróż z weneckim konsulem do Egiptu. Spędził tam trzy lata rozszerzając swoją wiedzę na temat egzotycznych roślin. Po powrocie do kraju w swojej książce zawarł informacje na temat kawy. Przyczynił się także do spopularyzowania wśród swoich rodaków słowa „caffè”.

W XVI wieku kawa była znana już w całej Europie choć nie wszyscy podchodzili przychylnie do tego czarnego napoju z dalekiego kraju. Mimo to była chętnie sprowadzanym i kupowanym towarem na terenie Europy. Importem kawy zajeły się kompanie wschodnioindyjskie będące pomysłem angielskich i holenderskich inwestorów.

Początkowo kawę pozyskiwano z naturalnych źródeł jej wzrostu a następnie W XVIIw postanowiono uprawiać ją w innych krajach. Rozpoczęto uprawę kawowca. Pionierami byli Holendrzy którzy w 1658r. założyli plantacje na Cejlonie i Jawie. Francuzi uprawiali kawę na Martynice i Gujanie Francuskiej z której wykradli ją Portugalczycy i zasadzili w Brazylii.

Wraz z popularnością kawy rozwijała się moda na jej picie i związane z tym czynności. Ludzie chcieli się spotykać by razem kosztować naparu z owoców kawowca. Tak narodziły się kawiarnie. Założycielem pierwszej w Wielkiej Brytanii kawiarni był osmański żyd Jacobs. Otworzył on pijalnie kawy w 1650r. w dzielnicy Oksford. Następnie pomysł ten podchwycili francuzi i w 1671r. w Paryżu pojawiła się kawiarnia. W tym samym czasie w Stanach Zjednoczonych otwarto w Bostonie miejsce delektowania się kawą. U naszych Austryjckich sąsiadów powstał w 1683r. kafehauz. Prawdopodobnie skorzystano z kawy porzuconej przez wojska tureckie po zwycięstwie Austrii pod Wiedniem. To tam po raz pierwszy do kawy zaczęto dodawać cukru i mleka by zniwelować jej gorycz i działanie pobudzające.

W Polsce kawa pojawiła się w XVII wieku. Sprowadzono ją z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Każdy kraj wypracował odrębną metodę parzenia i picia kawy a także komponowania urozmaicających ją dodatków. Na wschodzie pito ją bez dodatków – czarną i gorzką, powodującą szybkie pobudzenie. Jednak nie każdemu odpowiadał jej smak dlatego zaczęto dodawać do niej mleko, słodką śmietanę, cukier, sól i inne przyprawy. Do tej pory dodaje się do niej różne produkty w zależności od panującej mody czy gustu. Często w domach bogatych rodzin zatrudniane były osoby odpowiedzialne tylko za parzenie kawy. Nazywano je kawiarkami, były do tego specjalnie wykwalifikowane.

Dziś kawa jest jednym z najpopularniejszych na świecie napojów. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy a wypija się jej blisko 400 mld filiżanek.