Kawa – szkodzi czy pomaga?
Pozytywne właściwości picia kawy:
- Poprawia humor. Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvard wynika, że już jedna filiżankakawy podnosi poziom serotoniny. Ten hormon szczęścia ułatwia wstanie z łóżka, pomaga dobrze zacząć dzień a także pozbyć się chandry.
- Redukuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Picie kawy stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, do komórek nerwowych dociera dzięki temu, więcej tlenu i substancji odżywczych.
- Zmniejsza u mężczyzn ryzyko zachorowania agresywną formę raka prostaty. Zapewnia to regularne picie kawy.
- Poprawia krążenie mózgowe. Zwiększa zdolność koncentracji.
- Kawa polecana jest osobom, które cierpią na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze.
- Polepsza perystaltykę jelit i przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
- Dobrze działa na pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze. Badanie, w którym uczestniczyły 80-letnie kobiety wykazało, że te, które piły kawę przez większość życia osiągały lepsze wyniki w testach zdolności poznawczych
- Działanie przeciw alergiczne, zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega oraz zmniejsza skutki ataków alergii.
- Kawa w niedużych ilościach może wspomagać odchudzanie. Dzieje się tak dlatego, że zawarta w kawie kofeina przyśpiesz przemianę materii i poprawia trawienie.
- Zawiera dużo przeciw nowotworowych utleniaczy, które są wchłaniane w odcinku jelita grubego i pęcherza, zapobiegając niszczeniu jego ścian przez wolne rodniki. Kawa dzięki swojemu moczopędnemu działaniu, zmniejsza też ryzyko raka pęcherza wypłukuje z niego szkodliwe substancje, które są wydalane wraz z moczem.
- Ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości i raka wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Kofeina chroni dodatkowo miąższ wątroby przed uszkodzeniem.
- Wpływa pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.
- Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni do 50%. A wszystko dzięki kofeinie.
- Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Badania naukowców z Holandii wykazały że przeciwutleniacze zawarte w kawie wpływają korzystnie na metabolizm cukru w organizmie.
- Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby.
- Może ograniczać rozwój próchnicy zębów.
- Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych.
- Regularne picie niewielkich ilości kawy może uchronić panie przed wystąpieniem depresji. Dwie do trzech filiżanek dziennie to 15 proc. niższe ryzyko wystąpienia choroby, a cztery i więcej – 20 proc.
Negatywne właściwości picia kawy:
- Kawa odwadnia i wypłukuje mikroelementy z organizmu.
- Wypłukuje wapń z organizmu, a tym samym prowadzi do osłabienia kości.
- Wpływa niekorzystnie na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
- Kawa obniża kobiecą płodność. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowodziły, że przyjmowanie powyżej 300 mg kofeiny dziennie obniża szansę na zajście w ciążę o 27 proc.
- Spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca a także zawału u osób o wolniejszym metabolizmie.
- Spożywanie nadmiernych ilości kawy może powodować roztrzęsienie i nerwowość. Ponadto może mieć wpływ na obniżenie ogólnej kondycji.
- Kawy nie powinny pić osoby chorujące na nadciśnienie, arytmie serca, refluks żołądkowo-przełykowy, jaskrę, wrzody lub nieżyt żołądka.
- Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie.
- Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie.
- Kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.