Napoje kawowe

napoje-kawowe-blog-remex

Napoje kawowe

Każdy z nas lubi pić kawę inaczej, dzięki temu powstało mnóstwo kombinacji napojów kawowych. Podstawowym składnikiem i bazą każdego z nich jest espresso. Do niego dodajemy różnorakie składniki takie jak np. mleko, cukier, przyprawy, syropy smakowe itp.

Poniżej przedstawiamy opis najpopularniejszych napoi kawowych:

  • ESPRESSO

napój przygotowany z kilku gatunków kawy w specjalnym do tego przygotowanym ekspresie ciśnieniowym. Powstaje w ten sposób mocna kawa posiadająca creme czyli gęsta piankę o barwie orzechowo – brązowej. Kawa ta podawana jest w małej 70 ml filiżance wypełnionej do połowy.

  • CAPPUCCINO

napój przygotowywany z kawy z dodatkiem spienionego mleka posypany kakao lub czekoladą. Oryginalne proporcje to 25ml espresso i 125 ml spienionego uprzednio mleka. Kawa podawana jest w porcelanowej filiżance o objętości 160 ml.

  • LATTE MACCHIATO

napój przygotowany poprzez powolne dolanie espresso do gorącego spienionego mleka. Dzięki temu powstają trzy warstwy mlecznego napoju – od góry piana, espresso i mleko. Podawana jest w przezroczystej wysokiej szklance o pojemności 250ml.

  • CAFFE MACCHIATO

napój przygotowany poprzez dodanie do espresso niewielkiej ilości spienionego mleka. Wyróżnia się dwa rodzaje caffe macchiato w zależności od temperatury dodawanego do kawy mleka. Macchiato Caldomleko gorące, macchiato freddomleko zimne. Podawana w filiżance do espresso.

  • AMERICANO

jest to klasyczne espresso rozcieńczone z wodą. Proporcje to 1/3 espresso i 2/3 wody. Odmianą americano jest Long Black – dzięki wlewaniu kawy do gorącej wody zachowuje się jej naturalną creme.

  • RISTRETTO

jest to mocniejsza wersja espresso. Napój różni się ilością wody wykorzystanej do przygotowania kawy. W przeciwieństwie do espresso używa się tutaj 10-20 ml wody.

  • DOPPIO

to podwójne espresso serwowane w większej filiżance.

  • MOCHA

jest wariantem kawy latte. Składa się z 1/3 espresso, 2/3 gorącego (nie spienionego) mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Podawana w wysokiej przezroczystej szklance udekorowana bitą śmietaną.

  • ICE COFFE lub FRAPPE

kawa mrożona przygotowywana najczęściej z kostek lodu, kawy espresso, cukru i mleka. Istnieje wiele wariantów tej kawy w zależności od upodobań degustatora.

  • IRISH COFFE

jest to kawa po irlandzku przygotowywana z espresso, irlandzkiej whiskey, cukru trzcinowego i bitej śmietany. Wiele państw zamieniło whiskey na swój narodowy trunek tworząc w ten sposób krajowy wariant tej kawy.

  • CON PANNA

jest to espresso z łyżką zimnej bitej śmietany. Podawana w filiżankach do espresso.

  • CORETTO

jest to espresso z dodatkiem alkoholu. Podawana w filiżankach do espresso.

Tags: ,