Napoje kawowe
Każdy z nas lubi pić kawę inaczej, dzięki temu powstało mnóstwo kombinacji napojów kawowych. Podstawowym składnikiem i bazą każdego z nich jest espresso. Do niego dodajemy różnorakie składniki takie jak np. mleko, cukier, przyprawy, syropy smakowe itp.
Poniżej przedstawiamy opis najpopularniejszych napoi kawowych:
- ESPRESSO
napój przygotowany z kilku gatunków kawy w specjalnym do tego przygotowanym ekspresie ciśnieniowym. Powstaje w ten sposób mocna kawa posiadająca creme czyli gęsta piankę o barwie orzechowo – brązowej. Kawa ta podawana jest w małej 70 ml filiżance wypełnionej do połowy.
- CAPPUCCINO
napój przygotowywany z kawy z dodatkiem spienionego mleka posypany kakao lub czekoladą. Oryginalne proporcje to 25ml espresso i 125 ml spienionego uprzednio mleka. Kawa podawana jest w porcelanowej filiżance o objętości 160 ml.
- LATTE MACCHIATO
napój przygotowany poprzez powolne dolanie espresso do gorącego spienionego mleka. Dzięki temu powstają trzy warstwy mlecznego napoju – od góry piana, espresso i mleko. Podawana jest w przezroczystej wysokiej szklance o pojemności 250ml.
- CAFFE MACCHIATO
napój przygotowany poprzez dodanie do espresso niewielkiej ilości spienionego mleka. Wyróżnia się dwa rodzaje caffe macchiato w zależności od temperatury dodawanego do kawy mleka. Macchiato Caldo – mleko gorące, macchiato freddo – mleko zimne. Podawana w filiżance do espresso.
- AMERICANO
jest to klasyczne espresso rozcieńczone z wodą. Proporcje to 1/3 espresso i 2/3 wody. Odmianą americano jest Long Black – dzięki wlewaniu kawy do gorącej wody zachowuje się jej naturalną creme.
- RISTRETTO
jest to mocniejsza wersja espresso. Napój różni się ilością wody wykorzystanej do przygotowania kawy. W przeciwieństwie do espresso używa się tutaj 10-20 ml wody.
- DOPPIO
to podwójne espresso serwowane w większej filiżance.
- MOCHA
jest wariantem kawy latte. Składa się z 1/3 espresso, 2/3 gorącego (nie spienionego) mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Podawana w wysokiej przezroczystej szklance udekorowana bitą śmietaną.
- ICE COFFE lub FRAPPE
kawa mrożona przygotowywana najczęściej z kostek lodu, kawy espresso, cukru i mleka. Istnieje wiele wariantów tej kawy w zależności od upodobań degustatora.
- IRISH COFFE
jest to kawa po irlandzku przygotowywana z espresso, irlandzkiej whiskey, cukru trzcinowego i bitej śmietany. Wiele państw zamieniło whiskey na swój narodowy trunek tworząc w ten sposób krajowy wariant tej kawy.
- CON PANNA
jest to espresso z łyżką zimnej bitej śmietany. Podawana w filiżankach do espresso.
- CORETTO
jest to espresso z dodatkiem alkoholu. Podawana w filiżankach do espresso.