Właściwości herbaty

wlasciwosci-herbaty-remex

Właściwości herbaty

Wyróżnić możemy wiele odmian herbat, które to w specyficzny sposób oddziaływują na nasz organizm. Każda z nich ze względu na swój skład chemiczny inaczej wpływa na nasze ciało i umysł a także samopoczucie. Na przykład zielona herbata odpręża i uspokaja, czarna zawierająca kofeinę – pobudza.

Naukowcy niedawno odkryli, że herbaciany susz jest bogaty w katechiny. Są to substancje mogące hamować namnażanie się komórek nowotworowych oraz spowalniać wzrost już istniejących komórek rakowych. Dodatkowo niszczą one wolne rodniki, przez co spowalniają procesy starzenia się. Aby w pełni wykorzystać działanie katechin trzeba zaparzać herbatę przez ponad 5 minut, wtedy właśnie uwalniane są wszelkie dobroczynne substancje. W dwóch filiżankach czarnej herbaty jest tyle samo przeciwutleniaczy, co w siedmiu szklankach – soku pomarańczowego i w 20 szklankach soku jabłkowego.

Ludzie zagrożeni zawałem serca powinni pijać herbatę zieloną bogatą w epigallokatechinę. Substancja ta zapobiega zakrzepom krwi oraz osteoporozie. Ponadto zielona herbata zawiera niebiałkowy aminokwas L-teaninę, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój oraz stabilizujące nastrój osób pijących zieloną herbatę. Nie od dziś wiadomo, że herbata wspomaga nasz układ odpornościowy. Po przebadaniu komórek herbacianych listków okazało się, że są one podobne do niektórych bakterii chorobotwórczych, zatem pijając herbatę nasz organizm zachowuje się jak podczas szczepienia. Uczy się rozpoznawać antygeny i wytwarzać związki zwalczające choroby. Picie herbaty pobudza aktywność układu odpornościowego.

Picie herbaty ma jednak także negatywne skutki. Wśród nich wymienić można te związane z wysoką zawartością w herbacie szkodliwego fluoru i glinu. Zawarte w herbacie szczawiany mogą przy większym spożyciu prowadzić do uszkodzenia nerek.

Zatem warto pić herbatę, – ale jak we wszystkim trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek.