Palarnia kawy. Czemu palimy kawę?

filizanka kawa ziarnista crema szkatulka

Proces palenia kawy odbywa się w palarce do kawy. To tam surowe ziarna kawy doprowadza się do temperatury ok. 200-230 stopni Celsjusza. Właśnie wtedy z ziaren kawowca wydobywa się jego najlepsze cechy.

Proces ten może różnić się stopniem wypalenia kawy:

  • Mocno wypaloną kawę przygotowuje się w 225-235 stopniach Celsjusza. Ma ona kolor ciemnobrązowy o mocnym, wyrazistym aromacie. Pozbawiona jest kwasowości, wyczuć można czekoladowe nuty.
  • Średnio palona kawę przygotowuje się w temperaturze nieprzekraczającej 215 stopni Celsjusza. Ma kolor jasnobrązowy, jej aromat jest miej wyrazisty niż w przypadku mocno wypalonej kawy. Jej smak jest kwaskowy. Średnio palona kawa jest najpopularniejszym stopniem wypalenia kawy.
  • Lekko palona kawa przygotowuje się w temperaturze nieprzekraczającej 205 stopni Celsjusza. Ma kolor cynamonu. Wypalane w ten sposób kawy zachowują złożony aromat. Jest kwaskowata i delikatna w smaku. Cukry nie zdążyły się skarmelizować.

Proces palenia kawy musi być dobrany do rodzaju kawy, jaki wypalamy a także do preferencji odbiorców i celu, w jakim będzie stosowana. W zależności od palarni kawy zależy czy będzie ona palona szybko i intensywnie czy wolno i stopniowo. Ważne jest to by nie zniszczyć cennych związków aromatycznych zawartych w kawie surowej. Proces palenia kawy trwa ok. 10-15 minut. W tym czasie kawa surowa, która ma tylko 25 związków aromatyczno-smakowych wytwarza ich ok. 700.

Brak komentarzy dla tego produktu.

Dodaj komentarz
 
Sklep internetowy Herbaty Kawy
Koszty wysyłki | Regulamin | Polityka prywatności