Kawa - szkodzi czy pomaga?

kawa-szkodzi-czy-pomaga-blog-remex

Kawa – szkodzi czy pomaga?

Pozytywne właściwości picia kawy:

  • Poprawia humor. Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvard wynika, że już jedna filiżankakawy podnosi poziom serotoniny. Ten hormon szczęścia ułatwia wstanie z łóżka, pomaga dobrze zacząć dzień a także pozbyć się chandry.
  • Redukuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Picie kawy stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, do komórek nerwowych dociera dzięki temu, więcej tlenu i substancji odżywczych.
  • Zmniejsza u mężczyzn ryzyko zachorowania agresywną formę raka prostaty. Zapewnia to regularne picie kawy.
  • Poprawia krążenie mózgowe. Zwiększa zdolność koncentracji.
  • Kawa polecana jest osobom, które cierpią na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze.
  • Polepsza perystaltykę jelit i przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
  • Dobrze działa na pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze. Badanie, w którym uczestniczyły 80-letnie kobiety wykazało, że te, które piły kawę przez większość życia osiągały lepsze wyniki w testach zdolności poznawczych
  • Działanie przeciw alergiczne, zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega oraz zmniejsza skutki ataków alergii.
  • Kawa w niedużych ilościach może wspomagać odchudzanie. Dzieje się tak dlatego, że zawarta w kawie kofeina przyśpiesz przemianę materii i poprawia trawienie.
  • Zawiera dużo przeciw nowotworowych utleniaczy, które są wchłaniane w odcinku jelita grubego i pęcherza, zapobiegając niszczeniu jego ścian przez wolne rodniki. Kawa dzięki swojemu moczopędnemu działaniu, zmniejsza też ryzyko raka pęcherza wypłukuje z niego szkodliwe substancje, które są wydalane wraz z moczem.
  • Ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości i raka wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Kofeina chroni dodatkowo miąższ wątroby przed uszkodzeniem.
  • Wpływa pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.
  • Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni do 50%. A wszystko dzięki kofeinie.
  • Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Badania naukowców z Holandii wykazały że przeciwutleniacze zawarte w kawie wpływają korzystnie na metabolizm cukru w organizmie.
  • Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby.
  • Może ograniczać rozwój próchnicy zębów.
  • Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych.
  • Regularne picie niewielkich ilości kawy może uchronić panie przed wystąpieniem depresji. Dwie do trzech filiżanek dziennie to 15 proc. niższe ryzyko wystąpienia choroby, a cztery i więcej – 20 proc.

Negatywne właściwości picia kawy:

  • Kawa odwadnia i wypłukuje mikroelementy z organizmu.
  • Wypłukuje wapń z organizmu, a tym samym prowadzi do osłabienia kości.
  • Wpływa niekorzystnie na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
  • Kawa obniża kobiecą płodność. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowodziły, że przyjmowanie powyżej 300 mg kofeiny dziennie obniża szansę na zajście w ciążę o 27 proc.
  • Spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca a także zawału u osób o wolniejszym metabolizmie.
  • Spożywanie nadmiernych ilości kawy może powodować roztrzęsienie i nerwowość. Ponadto może mieć wpływ na obniżenie ogólnej kondycji.
  • Kawy nie powinny pić osoby chorujące na nadciśnienie, arytmie serca, refluks żołądkowo-przełykowy, jaskrę, wrzody lub nieżyt żołądka.
  • Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie.
  • Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie.
  • Kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.