Historia herbaty

historia-herbaty-blog-remex

Historia herbaty

Pod nazwą herbata kryje się napar z liści i pąków roślin z rodziny Camellia. Herbata znana była w Chinach już prawdopodobnie w 2737r. p.n.e. ale potwierdzające jej istnienie zapiski pochodzą z X w. p.n.e.

W Japonii pojawiła się ok. 803r. n.e. za sprawą Dengy? Daishi – mnicha, który przywiózł z Chin nasiona herbaty. Napój i tu stał się bardzo popularny, zaczęto uprawę krzewów herbacianych.

W krajach azjatyckich picie herbaty jest ceremonią i wiąże się z tradycyjną sztuką jej parzenia.

Herbata stała się wizytówką i skarbem dalekiego wschodu. W Europie herbatę poznano w XVI w. dzięki Rosjanom, którzy utrzymywali kontakty dyplomatyczne z Chinami. Jednak importować ją zaczęli dopiero Holendrzy w XVIIw. Rosjanie pili mocny napar, parzony w samowarze nazywając go czajem. Hindusi masala czaj piją w glinianych kubkach. Natomiast w krajach arabskich szaj pije się bardzo słodki z licznymi dodatkami.

Do Anglii herbatę przywiózł kupiec Thomas Garraway w 1658r. Od tamtej pory Anglicy piją bawarkę w wyznaczonych porach dnia tzw. tea time. Brytyjska kampania wschodnioindyjska zapoczątkowała także uprawę herbaty na plantacjach w Indiach. Do Polski herbata trafiła z Francji w 1664r. Początkowo pita była tylko wśród bogatych mieszczan, ale wraz z rozpowszechnieniem się napoju jego cena ulegała obniżeniu.